Harjoituksia Exercises       Kotiin Home     Tekniikan Englantia rakennetaan yhteistyössä         Sisältöä Content      Tilaus/palaute/fb


Ohjeita, instructions, Tekniiikan englannin multimedia-CD:lle

Käynnistys
CD on itsekäynnistyvä. Kun levy asetetaan soittimeen, kestää pienen hetken kun ohjelma käynnistyy automaattisesti.  Ellei jostain syystä käynnisty, käynnistä oma tietokone-osasta D asema tai resurssien hallinnassa D-aseman index.htm tiedosto, olet sitten Tekniikan Englannin CD:n kotisivulla.

CD:n  sisältö jakaantuu kahteen perusosaan:
1. Sanastot Dictionaries ja
2. Oppimateriaalit Learning materials.

1. Sanastot
Klikkaa Sanastot Dictionaries kuvaa kotisivulla, pääset sanastojen sisältösivulle. Sieltä löytyy sanastot aakkostettuna suomesta ja englannista muihin kieliin ja päin vastoin. Kokeile järjestelmää vaikkapa englanti-suomi sanastossa. Paina ctrl+f ja saat etsittävälle sanalle laatikon. Kirjoita laatikkoon esim. mäntä ja sitten enter tai find ja löydät ensimmäisen, jatka joko enterillä tai find next ja löydät seuraavaan ja edelleen kaikki mäntä-sanan sisältävät sanat ja yhdyssanat. Sama toimii kaikilla ohjelman kielillä. Kone etsii automaattisesti sanaston alusta aakkosjärjestyksessä loppua kohti. Etsiminen on aina syytä aloittaa sanaston alusta, ts. käske aina kursori kotiin ctrl+home komennolla ennen uuden sanan etsimisen aloittamista. 

2. Oppimateriaalien sisältö
Valitse kotisivulta Oppimateriaalit-kuvasta tai yläpalkista Sisältöä Content ja pääset sisällyslutteloon. Sisällysluettelo vastaa oppi-, sanasto- ja harjoituskirjan "Tekniikan englantia ja ruotsia " sisältöä. Siitä on linkit kirjan eri kappaleisiin, niiden suomennoksiin, äänityksiin ja interaktiivisiin harjoitustehtäviin.

2.1. Kappaleista puuttuvat sanat
Avaa harjoituskirjan sivu 5 ja klikkaa sisällysluettelosta Kappaleen 1 puuttuvat sanat 11. Sieltä avautuu monivalintaharjoituksia, joista valitsemalla vaihtoehtoja löydät kirjan 1. kappaleesta puuttuvat sanat ja englanninkielisen tekstin suomennokset. Kirjoita harjoituskirjaan tekstien rivien väleihin sen verran tekstiä suomeksi, että ymmärrät lauseiden merkityksen. Kuuntele klikkaamalla Sound:ia ja lue tekstit ääneen englanniksi ja suomeksi. Tee sanaharjoitukset kirjan eri kappaleisiin vähintään englannista suomeen.

2.2. Suomennokset
Klikkaa vasemman marginaalin Suomennos  tekstiä. Pääset harjoituskirjan englanninkielisten kappaleiden suomennoksiin, muihin käännöksiin ja sanaselityksiin. Tätä voit hyödyntää harjoituskirjan englannin tekstien kääntämisessä tarpeittesi mukaan. Kirjaa sieltä omaan harjoituskirjaan sanaselitysten ja tekstien suomennosten ideoita, jotka ovat mielestäsi oppimisen arvoisia. 

2.3. EE harjoitukset
Harjoituskirjan sivuille 20; 27 ja 38 on kokoelmat EE I, EE II ja EE III monivalintaharjoituksina moottoritekniikan, sähkötekniikan ja hydrauliikan keskeisistä sanoista ja toimintaperiaatteista. Yläpalkin Harjoituksia Exercises linkki avaa interaktiivisten harjoitusten pääsivun. Sieltä on linkit yksittäisiin EE ja MC harjoituksiin. Harjoitusten pääsivulta voit avata EE ja MC harjoitukset pdf-tiedostona ja myös tulostaa ne

2.4. MC Harjoitukset
Multiple choise MC sanaharjoitukset ovat pdf-tiedostona ja interaktiivisina aukkoharjoituksina CD:llä ja ne löytyvät myös Harjoituksia Exercises pääsivulta. Tulosta harjoitukset pdf-tiedostosta paperille. Tee sähköiset MC aukkoharjoitukset valitsemalla oikea vastausvaihtoehto paperitulosteista. Aukkoharjoitukset antavat palautteen vastauksista ja vahvistavat oikean vaihtoehdon. Oikea vaihtoehto merkataan paperitulosteeseen.

Harjoituskirjan ja CD:n interaktiivisen oppimateriaalin avulla opiskelija osoittaa kirjaan tekemiensä merkintöjen perusteella suorittaneensa kirjan lukukappaleet 1-15 ja 20 sekä sana-, MC ja EE harjoitukset. Opettaja voi vielä tarvittaessa velvoittaa opiskelijan kokeeseen. Koe on helppo järjestää joko MC ja EE harjoitusten pdf-paperitulosteilla tai sähköisesti tietokoneella valitsemalla sopivasti aukko ja monivalintakysymyksiä EE ja MC harjoituksista. 

Tekniikan Englantia - englannilla tehostettua auto-, metsä- ja työkonetekniikkaa, TekniikanE

 

Tehokasta sähköistä oppimateriaalia, sanastoja ja e-oppikirjoja löytyy sivustolta www.tekniikane.net Netistä löytyy sähköisiä sanastoja liikkuvan kaluston tekniikasta sovellettuna alan oppimateriaaleihin ja käytännön tarpeisiin. Sanastoja on suomesta englantiin, ruotsiin, saksaan, venäjään, espanjaan  ja jopa kiinaan sekä näistä kielistä suomeen. Sanat on seulottu ja muokattu niiden monesta muusta merkityksestä oppimateriaaleissa esitettyjen koneiden ja niiden komponenttien toimintaan liittyvään asiayhteyteen ammattisanastoiksi.

www.tekniikane.net -linkistä avautuva sivusto:

2014-12-03_2246_01.png

 

Sivustolla on runsaasti verkossa suoraan käytettäviä oppikirjoja ja interaktiivisia harjoituksia  sekä myös paperille tulostettavaa oppi- ja harjoitusmateriaalia. Aineisto koostuu auto- ja työkonetekniikasta; polttomoottoreista, voimansiirrosta, hydrauliikasta ja sähkötekniikasta. Tekijä on kerännyt, seulonut, muokannut ja sovittanut aineiston verkko-opetusmateriaaliksi. Materiaali on tarkoitettu ja soveltuu auto-, metsä- ja työkonealan ammatteihin opiskeleville ja jo näillä aloilla työskenteleville. Lähteinä ovat Suomessa ja maailmalla koneiden käytön ja kunnossapidon opetus- ja asiantuntijatehtävissä kootut ja kehitetyt alan yleiset opit ja konevalmistajien merkkikohtaiset suomen- ja englanninkieliset ohjeet.

 

Materiaaleissa korostuu content and language integrated learning -menetelmä CLIL, jossa kielen ja ammatillisten asioiden opiskelu tukevat ja tehostavat toisiaan.

 

Aineisto on ollut lähteenä lukuisissa mm. Koneviestissä ja Suomen Autolehdessä aikanaan julkaistuissa “Tekniikan Englantia”-artikkeleissa.

Käyttöoikeuslisenssi ja mainos
Oppilaitokset

Oppilaitoksen ja tekijän välinen käyttöoikeuslisenssi oikeuttaa kaikki henkilöstön jäsenet ja opiskelijat rajoituksitta verkkomateriaalin käyttöön, tulostukseen ja kopiointiin omiin tarpeisiin. Näin esim. opiskelija saa kaikki oppimateriaalit, sähköiset harjoitukset, oppikirjat ja useiden kielten sanastot paitsi käyttöönsä opiskeluaikana, myös tulostaa ja/tai kopioida mukaansa opintojen päätyttyä. Oppilaitoksen nimi, logo ja linkki oppilaitoksen kotisivulle näytetään sivustolla. Se toimii mainoksena ja osoittaa samalla, että koululla on lisenssi ja oikeus käyttää myös julkisesti tätä aineistoa.

Lisenssi 3 €/käyttäjä/vuosi

 

Oppilaitoskohtainen käyttöoikeuslisenssi on 300 € +ALV vuodessa. Se antaa oikeudet opiskelijoille ja henkilökunnalle yhteensä sadalle käyttäjälle. Jos käyttäjiä on enemmän, hinta neuvotellaan edulliseksi.

 

Lisenssimaksu sadalla käyttäjällä on siis vain kolme euroa opiskelijaa kohti. Käyttäjä saa näin kirjoja ja oppimateriaalia verkosta sähköisenä ja myös tarvittaessa paperitulosteina määrän, joka painotuotteina ja kirjoina maksaisi helposti useita satoja euroja.

Yritykset

Yrityksille, metsä- työkone- ja autoliikkeille lisenssi ja sivusto antaa aineistojen käyttöoikeuksien lisäksi mainion tilaisuuden saattaa yrityksen yhteystiedot ja infot tuleville alan ammattilaisille jo opiskeluvaiheessa. “Oppikirjoissa mainoksia” -sitaatti ylitti uutiskynnykset näkyvästi televisiossa ym. medioissa jo Tekniikan Englantia- sarjan syntyvaiheessa aikanaan 90-luvulla  paperikirjoissa.

 

Peruslisenssi yrityksille maksaa 300 €/vuosi ja sisältää täysien käyttöoikeuksien lisäksi liikkeen ¼ A4 sivun kokoisen mainoksen, logon, mahdolliset kuvat teksteineen ja linkit niistä yrityksen sivuille. Se näkyy sivustolla ja sähköisissä e-kirjoissa vähintään kolmessa paikassa. Ilmoitus julkaistaan myös kaikissa painetuissa kirjoissa. Seuraava “paperikirja” Englannilla tehostettua hydrauliikkaa julkaistaan v. 2018 loppuun mennessä. Mainosten määrä on rajoitettu. Tässä esillä olevat oppilaitokset ja yritykset ovat olleet pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita Tekniikan englannin kanssa. .

       

Linkkejä ohje- ja tekniikkavideoihin, e-kirjoihin ja sanastoihin TekniikanE.net sivustolla:

1. \MC Harjoituksia pdf  Sanastoharjoituksia monivalintana

2. Instruction video 1. Opastusvideo; Johdanto oppimateriaalin käyttöön

3. Instruction Video 2. Opastusvideo; Englannilla tehostetun Hydrauliikan e-kirjalle wmv

4. Englannilla tehostettua hydrauliikkaa  e-kirja pdf

5. Polttomoottoritekniikkaa  e-kirja  pdf

6. Sanastot vocabularies Englannilla tehostetun auto- ja työkonetekniikan oppimateraalien sanastot eri kielilla

7. Engines How They Work  Polttomoottoritekniikkaa Video Youtube wmv

 

8. Hybridisanasto  Englannilla tehostetun Hydrauliikan kirja ja hydrauliikan sanasto, demo, Youtube

 

     

 

 

       KOMATSUFOREST

 

 

Rovaniemi 11.4.2018

Eero Aula

Eero Aula